maanantai 5. elokuuta 2013

Viikon vinkki: Välipalasta virtaa ja syömisen hallintaa

Törmään aika ajoin väitteeseen: ”Välipala on vain lapsia varten”.
Eipä muuten ole, vaan välipalasta voi olla suurta hyötyä kenelle tahansa. Itseasiassa monissa asioissa meidän tulisi ottaa oppia juuri lapsista. Välipalan idea on ylipäätään turvata riittävä syöminen ja tasainen vireystila aterioiden, esim. lounaan ja päivällisen välissä iästä riippumatta. Välipalan sisältö voi vaihdella kahvipullasta vaikkapa täytettyyn sämpylään ja kaakaomukilliseen, riippuen nälästä ja aiemmista syömisistä, tulevista aktiviteeteista ja seuraavan aterian ajankohdasta.

Jos esimerkiksi on tarkoitus jaksaa koulupäivän jälkeen futisharkat, ei pelkkä pulla riitä, mutta jos tarkoitus on hetken hengähtää iltapäivällä työnteon lomassa ja tiedossa on pian kotiinpääsy ja päivällisen laitto, voi pulla riittää hyvin nostamaan vireystilaa ja ehkäisemään kovan nälän syntymistä. Edellyttäen toki, että päivän muut syömiset on siihen asti hoidettuna mallikkaasti, siis syöty kunnon aamupala ja lounas. Mikäli lounaan laita on niin ja näin, esim. kiireen (tai tietoisesti liian kevyen syömisen) vuoksi, monipuolisella välipalalla voidaan ehkä onnistua paikkamaan tilannetta ja välttyä illalle muuten kertyvältä nälkävelalta. Tässä tapauksessa kuitenkin on syytä valita se täytetty sämpylä kaakaon kera.

Mikäli myös aamupalan laita on niin ja näin (kiire, ei maistunut yms. selitykset) monipuolinenkaan välipala enää riitä korjaamaan kehon ravintoainevajeita ja illalle on luvassa kireää pinnaa ja kiukkua, kovaa nälkää, isoja ateria-annoksia, väsymystä, mielitekoja, jatkuvaa naposteluntarvetta ja tunnetta siitä, ettei siltikään mieli ja keho tule tyydytetyiksi. Tunnistatko itsesi tästä kuvauksesta?

Elimistömme toimii parhaiten säännöllisellä rytmillä, niin unen, liikkumisen, syömisen kuin ylipäätään elämisen suhteen. Aina se ei ole mahdollista, elämässä kun sattuu ja tapahtuu kaikenlaista ja kaikkeen ei voi varautua, mutta silloin kun on mahdollista, tulisi säännöllisyyttä kunnioittaa. Välipalakin on osa säännöllistä rytmiä. Usein tämä on otettu huomioon esim. päiväkodeissa, joissa tarjotaan välipala automaattisesti, osassa kouluja tarjotaan maksullinen tai maksuton välipala ja työpäivän aikana on lakisääteisiä taukoja. Itsestä toki riippuu, kuinka hyödyntää annettuja mahdollisuuksia riittävän syömisen ja jaksamisen ylläpitämiseksi.

Mikäli selkeitä taukoja ei ole, on välipala hyvä miettiä helposti mukaan otettavaksi ja lennossa syötäväksi. Kaupoissa on hyvät valikoimat välipalatuotteita, esim. juoman tai patukan muodossa. Kotona voi myös ennakoida tarvetta varaamalla pieneen pussiin tai rasiaan pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, joita voi napostella sopivan hetken tullen. Jos on mahdollista pitää mukana kylmälaukkua, kasvavat mahdollisuudet jogurtteihin, rahkoihin ja itsetehtyihin voileipiin. Ja vanha kunnon banaani voi pelastaa tiukan paikan tullen.

Herkuttelua voi myös harrastaa välipalan muodossa. Kun syö muilla aterioilla mahdollisimman värikkäästi ja monipuolisesti kylläisyyden tunteeseen asti, voi välipala olla vapaampaa. Hyvänä esimerkkinä tästä on vanhempi sukupolvi. Usein iäkkäämmille ihmisille iltapäivän kakkupala kahvin tai teen kera on tärkeä osa päivää, se edustaa vahvasti mielihyvän kokemuksia ja sitä kautta on merkittävää myös mielenterveydelle. Samalla herkuttelu ikään kuin vahingossa jää kohtuulliseksi, kun muilla aterioilla tyydytetään pääosin kehon tarpeet, joten kylläisyyden ja tyytyväisyyden tunne syntyy vähemmästä määrästä näiden aterioiden välillä.

Suosittelen lämpimästi välipalaa kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti